‹ Înapoi: Spectacole

CARMEN - cea mai cântată operă din lume - pe scena Operei Braşov

CARMEN - cea mai cântată operă din lume - pe scena Operei Braşov

Operă de Georges Bizet

Sâmbătă, 13 Aprilie 2013, ora 18.30, Sala Operei

Dirijor: Ciprian Teodoraşcu (Opera Naţională Bucureşti)
Regia: Cristian Mihăilescu

Dacă s-ar cere totul despre operă într-un singur cuvânt, acela ar fi CARMEN.
Deşi „Carmen” este preferata îndrăgostiţilor de operă şi cea mai cântată în lume, premiera - 3 martie 1875, Paris - a fost un eşec total pentru George Bizet. Poate tocmai această dezamagire avea să-i aducă moartea, trei luni mai târziu, fără să poată bănui că ultima sa creaţie nu numai că avea să reziste timpului, dar va fi şi cea mai apreciată de public.
Povestea tinerei Carmen, o frumoasă ţigancă, se petrece într-o piaţă din Sevilla, dintr-o Spanie romantică şi ireală. Aici, Carmen, o vânzătoare de ţigări, înconjurată de admiratori, cântă şi dansează, seducându-l pe Don Jose cu farmecele sale exuberante. Nici măcar frumoasa Micaela, care îl iubeşte din tot sufletul pe caporal, nu reuşeşte să rupă această vrajă. Don Jose, căruia Carmen îi aruncă o floare, vrăjindu-l parcă, gata de orice, o urmează în munţi. Frumoasa ţigancă, însă se plictiseşte repede de acest nou iubit. Nu ezită să-l părăsească pentru frumosul toreador, Escamillo. Are loc o scurtă luptă cu cuţitele între cei doi rivali. Toreadorul se retrage invitând-o pe Carmen şi pe tovarăşii ei la viitoarele coride din Sevilla. Când Carmen îşi face apariţia la braţul toreadorului Escamilio,aclamat de admiratori, Don Jose trece prin toate stările, de la rugă la disperare, de la umilinţă la ameninţări. Dar totul este zadarnic: Carmen nu-l mai iubeşte. Caporalul promite că se va răzbuna pentru această trădare. Scos din minţi de gelozie şi deznădejde, Don Jose o ucide pe Carmen cu o lovitură de pumnal şi, apoi, într-un hohot de plâns recunoaşte în faţa tuturor că el este ucigaşul. Îndrăzneala şi farmecul frumoasei ţigănci nu au mai reuşit să o salveze de răzbunarea iubitului înşelat!

Sâmbăta aceasta de aprilie 2013, Carmen este desăvârşit interpretată de frumoasa mezzosoprană a Operei Braşov, Carmen Topciu, într-un spectacol extraordinar, alături de: Cosmin Marcovici (Don Jose) - invitat de la Opera Naţională Iaşi, Maria Petcu-Catrina (Micaela), Lăcrămioara Schuller (Frasquita), Cristina Roşu (Mercedes), Valentin Marele (Escamillo), Marian Reşte, Vitalii Dumitru, Cristian Fieraru, Nicolae Zaharia.

CORUL, BALETUL şi ORCHESTRA OPEREI BRAŞOV

Text prezentare: Cornelia Petre

Foto: InStudio Braşov

   Preţ bilete: 20 lei; 10 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Marţi - Vineri 10 – 17.

 

 

Scris luni, 8 aprilie 2013

Calendar spectacole şi evenimente

loading calendar

Anunţuri

Planul salii joi, noiembrie 12 2009

Vezi toate anunţurile

Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov