‹ Înapoi: Spectacole

„Carmen”, sărbătorită la 142 de ani de la premieră, pe scena Operei Brașov

„Carmen”, sărbătorită la 142 de ani de la premieră, pe scena Operei Brașov

Sâmbătă, 4 martie 2017, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, vă invităm la una dintre cele mai adorate opere din repertoriul universal, „Carmen” de G. Bizet. Scrisă pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée, opera a avut premiera la „Opéra Comique” din Paris, pe 3 martie 1875, însă nu a fost deloc bine primită de către public pentru că etala personaje controversate și încălca numeroasele convenții ale vremii. Bizet s-a stins curând după premieră și nu și-a putut imagina succesul de care s-a bucurat, ulterior, lucrarea sa. Nici o operă nu a atins performanța popularității așa cum a făcut-o „Carmen”.
Acțiunea se petrece în sudul Spaniei, la Sevilla, iar opera spune povestea naivului soldat Don José, care cade în mrejele focoasei țigănci Carmen. José își abandonează iubita din copilărie, pe Micaela, și dezertează, dar își pierde iubirea lui Carmen în fața fermecătorului toreador, Escamillo. José o va ucide pe Carmen într-o criză de gelozie. Zugrăvirea vieții proletare, imoralitatea și fărădelegile descrise, precum și moartea tragică a personajului principal pe scenă, au deschis un teren nou în opera franceză, însă la vremea lor, au fost extrem de controversate. „Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducție și trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului. Muzica din această operă este aclamată pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestrația, precum și pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoțiile și suferința personajelor sale. Soliști: Carmen Topciu – în rolul Carmen, pe care, în vara trecută, l-a interpretat, cu un succes remarcabil, pe una dintre cele mai mari scene lirice din lume, Arenele din Verona, în cadrul celui mai grandios festival de operă din Europa, într-un spectacol ce a purtat semnătura maestrului Franco Zeffirelli. Distribuția continuă cu nume mari ale Operei Brașov: Liviu Iftene (debut) – Don José, Adrian Mărcan - Escamillo, Cristina Radu - Micaela, Marian Rește - Zuniga, Paul Tomescu - Morales, Lăcrămioara Schuller - Frasquita, Cristina Roșu - Mercedes, Nicolae Zaharia - Dancairo, Claudiu Bugnar – Remendado. Soliști balet: Cristina Rotundu, Ramona Mezei, Dorin Mirea, Alexandru Fotescu. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu (Opera Națională București), iar regia spectacolului este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea, coregrafia: Nermina Damian.
Își dau concursul Corul (dirijor: Leonard Boga), Baletul și Orchestra Operei Brașov.

   Preţ bilete: 30 lei; 20 lei
(Pentru acest spectacol mai sunt foarte puține bilete disponibile!)

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Scris luni, 27 februarie 2017

Calendar spectacole şi evenimente

loading calendar

Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov