‹ Înapoi: Solişti

BOURCEANU Mădălina - soprană

BOURCEANU Mădălina - soprană

Madalina Gabriela Bourceanu este o soprană româncă, născută în 22 noiembrie 1992 în Braşov. 

A început studiile muzicale ca violonistă cu prof. Marinela Mugea, ajungând să participe la diferite competiții, precum Olimpiade Naţionale, unde a obţinut premiul I în anul 2003 şi 2007 şi premiul II în anul 2006 dar şi premii obţinute în cadrul concursurilor „Tânărul Instrumentist” sau „Pagini muzicale romaneşti”. În 2008 a participat la Cursuri de Măiestrie Artistică cu prof. Dr. Octavian Raţiu. Din anul 2009 până în 2012 este membră a Corului Astra din Braşov. In anul 2012, a terminat Liceul de Muzica “Tudor Ciortea” din Brașov, secţia vioara. Din 2010 începe să studieze in paralel canto clasic cu prof. Doina Mihăilescu şi totodată participa la concursuri precum: Concursul Național de Interpretare a Muzicii Românești “Sigismund Toduta” în anul 2010 şi 2011, unde obţine locul I. Participă în 2011 la Festivalul „Ecoul Pietrei Craiului” unde obţine Premiul Special din partea Preşedintelui Festivalului pentru o intrerpretare de excepţie, în 2010 la Concursul „Divina Musica” unde obţine tot locul I, iar în 2011 urmând să obţină locul I la Concursul” Pagini Muzicale Romaneşti”. În 2014 participa la Cursurile de Măiestrie Artistică cu soprana Mariana Nicolesco, iar in 2016 obtine locul III la concursul “Leggerezza” din Bucuresti.
A susținut numeroase recitaluri în Brasov, Sibiu, București, Bistrita, Covasna şi Sfântu Gheorghe, având colaborări inca din perioada studentiei cu Opera Brașov (de pildă invitată în cadrul Festivalul de Operă, Operetă şi Balet 2015) dar şi proiecte cu studenți ai Universităţii de Muzică din București si Brasov, unde a interpretat rolul Paminei din “Flautul fermecat” de W.A. Mozart si rolul Suor Angelica din opera omonima de G. Puccini.
In toamna anului 2015, interpreteaza din nou rolul Paminei din “Flautul Fermecat” de W. A. Mozart, de data aceasta pe scena Ateneului Roman in cadrul proiectului “Clasic e fantastic”, urmand ca in 2016 sa sustina un recital de miniaturi vocale tot la Ateneul Roman.
Repertoriul Mădălinei Bourceanu include roluri de opera si opereta dar si lieduri, arii, duete, terțete şi ansambluri din opere şi operete de referinţă. De asemenea abordeaza repertoriul vocal-simfonic, începând cu perioada barocă până la cea contemporană. Din repertoriul francez studiaza lucrari ale compozitorilor : G. Faure, C. Debussy, L. Delibes, M. Ravel, F. Poulenc, G. Bizet, J. Offenbach, G. Charpentier, J. Massenet dar si lucrari ce apartin compozitorilor: Fr. Schubert, R. Schumann, G. F. Handel, W. A. Mozart, J. Brahms, R. Wagner, G. Mahler, H. Wolf, A. Schoenberg, J. Strauss, R. Strauss, Ch. W. Gluck, Fr. Lehar; repertoriul rus este alcatuit din lucrari ale lui P. I. Tchaikovsky, M. Glinka, S. Rachmaninov, N. Rimski- Korsakov, M. Balakirev, A. Rubinstein; repertoriul spaniol: F. Obradors, M. De Falla, J. Turina, R. Chapi, M. Torroba; repertoriul italian ce cuprinde compozitori precum: V. Bellini, G. Donizetti, G. Verdi, A. Catalani, G. Puccini. R. Leoncavallo, P. Mascagni si nu in ultimul rand repertoriul românesc care cuprinde lucrari ce apartin compozitorilor: G. Enescu, M. Jora, T. Brediceanu, A. Stoia, S. Dragoi, P. Constantinescu, C. Brailoiu, V. Mihailescu, Gh. Dima, F. Barbu, Gh. Dendrino, F. Comisel, I. H. Darclee, C. Porumbescu, G. Grigoriu.
În prezent este solista a Operei Brasov si masterandă în anul I la Facultatea de Muzică din Brașov, clasa prof. Cristina Soreanu şi continuă să se perfecţioneze artistic şi vocal, având proiecte ambițioase pentru viitor...


ROLURI OPERA/OPERETA

Ch. W. Gluck – Orfeo ed Euridice - Euridice
W. A. Mozart – Flautul Fermecat – Pamina
G. Puccini – Suor Angelica – Angelica
J. Strauss – Voievodul tiganilor – Saffi
E. Kalman – Silvia – Silvia
J. Strauss – Liliacul – Rosalinde (in studiu)

LIED – ORATORIU
G. B. Pergolesi – Stabat Mater
F. M. Bartholdy – Paulus, Op. 36
G. Faure – Reqviem
R. Strauss – 4 Lieder, Op. 27
G. Enescu - 7 Chansons de Clément Marot, Op.15
M. de Falla – 7 Canciones populares españolas
Fr. Liszt – 3 Sonetti di Petrarca
=> peste 50 de miniaturi vocale in repertoriu

Presa:
"Madalina Bourceanu - O speranta a muzicii de opera"
"Voce puternica,bine lucrata… care poate ajunge exceptionala… Prezenta muzicala controlata,”intrari” bine realizate si peste toate placerea de a canta…Madalina Bourceanu canta cu placere, cu o evidenta placere, traieste muzica si asta se vede imediat…..
Simt imediat unde este talent…Simt imediat valoarea…Tanara studenta s-a ridicat peste colegi si colege,s-a detasat imediat….Nu stiu amanunte despre alte reusite muzicale ale Madalinei Bourceanu….. dar cat am vazut-o si auzit-o sunt suficiente sa-i prevad un frumos viitor,o cariera…. Sigur de aici pana acolo mai sunt multe, se pot intampla multe…Mai este multa munca,mai sunt si sacrificile pe care trebuie sa le faca,mai este si norocul…. Norocul sub toate felurile printre care si cel al unui mentor care sa o indrume…
Am vazut ceva spectacole de opera…Nu sunt un meloman ca la carte….in ce priveste opera….dar am vazut cateva spectacole aici la Brasov si am detectat( atunci) cateva soliste de opera aflata la inceput de drum …..la care am simtit valoarea, talentul…
Nu m-am inselat…. Au facut cariere extraordinare….
Ele se numesc Nelly Miricioui,Felicia Filip,Daniela Vladescu….
Norocul, munca si talentul o pot ajuta pe Madalina Bourceanu sa ajunga acolo unde merita…." [Ioan Avram - Decembrie 2016]

"În 8 noiembrie, Sala mică a Ateneului Român a fost gazda celui de-al doilea recital vocal înscris în Stagiunea de marţi seara, sezonul 2016. Un program al miniaturilor vocale a propus soprana Mădălina Gabriela Bourceanu, trecând prin liedul german şi francez, apoi prin creaţia românească şi cea rusă, încheind cu sonorităţi iberice. Mi-a plăcut timbrul ei vocal, maturitatea cu care a înţeles şi a abordat liedul. În vârstă de 24 de ani, Mădălina Gabriela Bourceanu este studentă în ultimul an la Facultatea de Muzică din Braşov unde studiază cu mezzosoprana Cristina Soreanu, aceasta urmărindu-şi cu atenţie discipola: "O seară foarte frumoasă! Mă aşteptam pentru că e o studentă foarte bună. Din primul an s-a dovedit a fi foarte conştiincioasă şi, cum aţi văzut şi aţi auzit, este de o muzicalitate deosebită. Deja din anul IV este solistă a Operei din Braşov şi teatrul se mândreşte cu aşa o voce şi aşa o soprană de calitate."
Vă spuneam, un program mozaicat a propus Mădălina Gabriela Bourceanu, însoţită la pian de Alexandra Fits, o muziciană sensibilă şi rafinată, o instrumentistă cu multă experienţă în genul muzicii de cameră: "Am fost uluită de progresul realizat în patru ani. Mă înţeleg foarte bine cu ea; din punct de vedere musical o simt foarte bine, îi înţeleg intenţiile. Muzical cred că e potrivire foarte bună. Ca să pot cânta cu Mădălina, eu cant cu ea. În interior eu cânt şi vocal, cumva intru în firescul cântatului vocal şi e ca şi cum m-aş acompania pe mine."
Cei care s-au aflat aseară la Sala mică a Ateneului Român au avut parte de o călătorie interesantă în genul liedului propusă de Mădălina Gabriela Bourceanu, un demers muzical construit inteligent şi cu emoţie, al cărui fir conducător a fost dragostea, după cum tânăra soprană a mărturisit.
Pe lângă vocea frumos timbrată condusă cu inteligenţă am sesizat multă sensibilitate şi emoţie în cântul sopranei Mădălina Gabriela Bourceanu şi dacă va continua să se perfecţioneze, cu siguranţă vom mai auzi de realizările ei artistice.

Reportaj realizat de Jeanine Costache [Noiembrie 2016]

 

Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov